CONTUL MEU

IUNIE
CĂSUȚA LUI CIREȘAR

– HANUL STRIGOILOR –

Fratele Octombrie sau, cum îl știau bătrânii noștri de mic, Brumărel, bagă spaima în natură aproape fără să dea de veste! Te și miri când plantele până mai ieri verzi azi sunt brumate sau chiar înghețate, când vântul lin care antrena frunzele într-un dans colorat începe să șuiere amenințător, când ploaia se transformă în lapoviță și când ziua aproape că-i noapte. Cu așa faimă, nu puteam decât să îi oferim cea mai înfricoșătoare căsuță de la Povestea Calendarului, Hanul Strigoilor, fiind siguri că în ea se va simți ca acasă.

Când treci pe lângă Hanul Strigoilor, parcă auzi lemnul pardoselii și șindrilele trosnind și nu te poți abține să nu întorci privirea să vezi dacă nu ești urmărit de vreun strigoi. Apoi, te uiți în sus, la scheletul care se unduiește amenințător în bătaia vântului rece de toamnă și la vrăjitoarele care chițăie lângă el. Alta a căzut cu picioarele în sus în oala fierbinte și acolo a rămas! Liliecii dansează pe fațada casei și te invită la spectacolul din interiorul căsuței. Îți trebuie curaj să intri și noroc ca să ieși!

Dacă îți vei face, totuși, curaj să intri, vei vedea că Hanul Strigoilor este un concept diferit față de celelalte căsuțe din parc. Organizat pe mai multe nivele, are la bază poveștile din străbuni cu strigoi, iele și vrăjitoare, despre care citeam în basmele nemuritoare ale copilăriei și de care bunii noștri ne învățau să ne ferim, în timp ce ne ajutau să le înțelegem rostul și semnificația. Întreaga căsuță a lunii octombrie este o alegorie vizuală a acestor legende, prin care oaspeții sunt invitați să își găsească curajul să treacă și, după caz, să se sperie sau să se distreze. Căsuța este mai puțin una a groazei, cât uneia a simbolisticii poveștilor românești, condimentată cu elemente auditive și vizuale, menite să ofere o experiență aparte. În căsuță se intră mereu pe culoarul din partea stângă. De ieșit, se iese pe unde se poate…

Dincolo de experiența din interiorul casei, Hanul Strigoilor este sufletul petrecerilor pe care copiii le adoră. Ne costumăm cu toții în personaje care mai de care, mergem în Stejarul Poveștilor unde ne pictăm pe față, ne îndreptăm apoi spre Atelierul lui Cuptor unde confecționăm accesorii înfricoșătoare, dovleci știrbi și lanterne prevestitoare și astfel înarmați dăm startul petrecerii cu muzică, voie bună, dans și concursuri. Ne mândrim cu faptul că avem o tradiție românească, autentică, ce concurează cu petrecerile de Halloween internaționale și care oferă atâtea oportunități de creativitate și bucurie celor mici. Petrecerea Strigoilor pe care o organizăm în fiecare an este o alegorie a vieții, în toate formele și culorile ei. Desigur, de la petrecere nu va lipsi păpușica de poveste a lunii octombrie, o vrăjitoare veselă, frumoasă și bună, cum alta pe lume nu s-a mai pomenit! Nu uitați să o salutați și să îi oferiți o îmbrățișare, vă promite cea mai bună vrajă la schimb!