foto-principala-4

Septembrie - Căsuța lui Răpciune

Căsuța Stejarul Poveștilor

Toamna dă startul poveștilor la gura sobei, gonite-n casele calde de vântul care începe să agite natura și să coloreze frumos frunzele înainte să le aștearnă în covor foșnitor. Stejarul este copacul bătrân și înțelept al toamnei, astfel că nu puteam oferi o căsuță mai potrivită începutului de toamnă alta decât un stejar al poveștilor, acoperit cu frunze ruginii, bătute de soare și vânt. 

Se spune că a fost odată ca niciodată un împărat bătrân și bun, foarte iubit de întreaga împărăție. Un stejar. El avea numeroși slujitori dar și foarte multe fiice, frunzele, de care avea mare grijă și le ocrotea. Când vântul a început să dea târcoale tot mai puternic împărăției sale, el le-a ordonat ramurilor, ostașii săi credincioși, să păzească frunzele și să nu le lase să se îndepărteze. Ca în orice basm, frunza cea mică a plecat în lume să vestească și celorlalți copaci pericolul și astfel a fost prima care a fost transformată în covor, la picioarele tatălui. Trist, împăratul s-a consolat cu gândul că acesta este ciclul naturii și că la anul fiica lui i se va alătura din nou, mai tânără, mai proaspătă și mai iubitoare ca niciodată.

Căsuța lui Răpciune de la Povestea Calendarului, întruchipată sub forma unui trunchi de copac cu frunze ruginii, este locul care vă așteaptă la depănat povești. Interiorul căsuței este pictat manual și înfățișează etapele prin care trece natura în această perioadă: nori pufoși și grăsuni care de abia așteaptă să se scuture de apă, nori vijelioși care nu lasă nicio frunză la locul ei, copaci colorați, păsări care își iau rămas bun și pleacă în țările calde și animăluțe care încep să își rânduiască culcușul pentru iarnă. Frunze uriașe din fetru atârnă din tavan, alături de lămpi în culorile și formele toamnei, la geamuri tremură ușor perdeluțele din frunze colorate, iar pe jos, covoare mari și colorate, pernițe pufoase, pufuri, scăunele și fotolii colorate, măsuțe în formă de frunză, toate întregesc atmosfera de poveste. În căsuța lunii septembrie au loc atelierele de lectură, proiecții, sesiuni de pictură pe față dar și jocuri și fișe educative pentru cei mici. 

Stejarul Poveștilor este flancat, în partea lui stângă, de un spațiu de joacă pentru copii, iar în partea dreaptă de regatul Doamnei Toamnă, cu care vizitatorii noștri adoră să se pozeze. Doamna Toamnă nu stă, așa, pur și simplu acolo, ci și-a deschis tarabă bogată, cu cele mai colorate, dulci și zemoase roade ale naturii care se găsesc în piețe toamna și se pregătește să prepare vinul și mustul, cu un ochi la copilașii veseli care încep școala și cu altul la Brumărel, care o pândește amenințător peste umăr.