foto-principala-5

Octombrie - Căsuța lui Brumărel

Hanul Strigoilor

Fratele Octombrie sau, cum îl știau bătrânii noștri de mic, Brumărel, bagă spaima în natură aproape fără să dea de veste! Te și miri când plantele până mai ieri verzi azi sunt brumate sau chiar înghețate, când vântul lin care antrena frunzele într-un dans colorat începe să șuiere amenințător, când ploaia se transformă în lapoviță și când ziua aproape că-i noapte. Cu așa reputație, nu puteam decât să îi oferim cea mai înfricoșătoare căsuță de la Povestea Calendarului, Hanul Strigoilor, fiind siguri că în ea se va simți ca acasă.

Vremea nestatornică pe care o aduce Brumărel vestește sosirea Moșilor de toamnă. Obiceiurile românești de Moși au împrumutat mult din obiceiurile de peste hotare, unde luna octombrie este cea care dă viață spiritelor, legendelor malefice și care le antrenează într-un dans al vieții și al bucuriei. Sărbătoarea este una veselă, jucăușă, iar nu una rău-prevestitioare cum o percepeau strămoșii noștri. Copiii o așteaptă cu veselie, se costumează, sculptează dovlecei în care așează candele și își vizitează vecinii și cunoscuții, în speranța că îi vor impresiona cu costumele lor și vor primi dulciuri. Iată cum, unele tradiții se păstrează, iar copiii găsesc calea să le transforme într-un prilej de bucurie.

Când treci pe lângă Hanul Strigoilor, parcă auzi lemnul pardoselii și șindrilele trosnind și nu te poți abține să nu întorci privirea să vezi dacă nu ești urmărit de vreun strigoi. Apoi, te uiți în sus, la scheletul care se unduiește amenintățor în bătaia vântului rece de toamnă și la vrăjitoarele care chițăie lângă el. Alta a căzut cu picioarele în sus în oala fierbinte și acolo a rămas! Liliecii dansează pe fațada casei și te invită la spectacolul din interiorul căsuței. Îți trebuie curaj să intri și noroc ca să ieși! Dacă nu te încumeți, dă ocol căsuței, salută strigoii și locurile groazei pregătite pentru poze, și ia un loc la mica terasă de lângă până îți vine sufletul la loc.

Hanul Strigoilor este sufletul petrecerilor pe care copiii le adoră. Ne costumăm cu toții în personaje care mai de care, mergem apoi în Stejarul Poveștilor unde ne pictăm pe față, ne îndreptăm apoi spre Atelierul lui Cuptor unde confecționăm accesorii înfricoșătoare, dovleci știrbi și lanterne prevestitoare și astfel înarmați dăm startul petrecerii cu muzică, voie bună, dans și conscursuri. Fiecare lună și zi a anului este motiv de sărbătoare la Povestea Calendarului!