foto-pricipala

Iulie - Căsuța lui Cuptor

Căsuța Atelierelor de Creație

Cel de-al șaptelea frate al anului este cel mai fierbinte! Nu doar vara, ci, la Povestea Calendarului, în fiecare zi a anului! Căsuța lui Cuptor este locul în care vara te refugiezi de căldura dogoritoare a soarelui, iar iarna te întâmpină cu foc molcom la gura sobei. Cunoscută din popor drept Luna Fierbințelilor sau Luna Coacerilor, luna iulie are o puternică însemnătate din străbuni în procesul de creație. Oamenii muncesc din greu la câmp în această lună, indiferent cât de nimicitor este soarele, deoarece știu că de asta depinde bunăstarea lor din perioada rece care urmează. Ne-am imaginat Căsuța lui Cuptor drept oaza de odihnă a țăranilor osteniți, care și-au lăsat la intrare uneltele de zi cu zi, furcile, secerele, lopețile și felinarele cu care își luminau drumul noaptea, după o zi grea și se așază pentru o clipă, măcar, pe laviță. Interiorul Căsuței lui Cuptor e luminat de focul soarelui și al spicelor de grâu bătute de vânt și încălzit de cuptorul Poveștii, care, fie vară, fie iarnă, coace, încălzește sau oferă cadru de spus povești.  

Deși în plină vacanță de vară, în luna iulie multe școli aleg să își deschidă porțile pentru a-i invita pe cei mici să se bucure cu folos de timpul liber și le oferă activități recreative dar și provocatoare, menite să le stimuleze curiozitatea și imaginația, să le dezvolte latura creativă, dar și cea logică. Acesta este și rolul căsuței lunii iulie, căsuța care găzduiește ateliere de creație de la Povestea Calendarului. În fiecare zi, oferim ocazia celor mici să ia parte la activități diverse, specifice perioadei anului. Printre cele mai iubite se numără crearea de decorațiuni de Crăciun, de Paște sau de Mărțișor, confecționarea de bijuterii, cadouri, sesiuni de pictură sau desen pe planșe tematice, realizarea de diverse personaje din povești sau desene animate. Toate ateliere de desfășoară sub îndrumarea unui specialist, iar obiectele create de cei mici sunt luate acasă și/ sau dăruite. Participarea la ateliere este gratuită și adaptabilă, astfel că oricine poarte participa, indiferent de vârstă.

Iulie este luna vacanței, dar și luna abundenței. Iulie este luna în care ne bucurăm, ne distrăm, dar și semănăm semințe pe care le vom culege mai târziu. Iulie este luna care oameni buni și harnici duc mai departe munca pământului, pentru rod și masă bogată, dar și luna în care mânuțe harnice cresc văzând cu ochii. În interiorul căsuței veți găsi, mereu, atât activități recreative, cât și activități provocatoare, menite să îi stimuleze dar să îi și bucure pe cei mici. În jurul căsuței, veți găsi și spații de odihnă, pe covoare tradiționale așezate pe baloți de fân, și locuri în care să faceți fotografii de poveste, locuri de joacă pentru cei mici, dar și spații de ateliere în aer liber. O căsuță a tuturor posibilităilor, Căsuța lui Cuptor nu vă dă de ales, ci vi le oferă pe toate, zi de zi, vară sau iarnă