CONTUL MEU

IULIE
CĂSUȚA LUI CUPTOR

– CĂSUȚA ATELIERELOR DE CREAȚIE –

Cel de-al șaptelea frate al anului este cel mai fierbinte! Nu doar vara, ci, în parcul tematic Povestea Calendarului, în fiecare zi a anului! Căsuța lui Cuptor este locul în care vara te refugiezi de căldura dogoritoare a soarelui, iar iarna te întâmpină cu foc molcom la gura sobei. Cunoscută din popor drept Luna Fierbințelilor sau Luna Coacerilor, luna iulie are o puternică însemnătate din străbuni în procesul de creație. Oamenii muncesc din greu la câmp în această lună, indiferent cât de nimicitor este soarele, deoarece știu că de asta depinde bunăstarea lor din perioada rece care urmează. Ne-am imaginat Căsuța lui Cuptor drept oaza de odihnă a țăranilor osteniți, care și-au lăsat la intrare uneltele de zi cu zi, furcile, secerele, lopețile și felinarele cu care își luminau drumul noaptea, după o zi grea și se așază pentru o clipă, măcar, pe laviță. Interiorul Căsuței lui Cuptor e luminat de focul soarelui și al spicelor de grâu bătute de vânt și încălzit de cuptorul Poveștii, care, fie vară, fie iarnă, coace, încălzește sau oferă cadru de spus povești. 

În Căsuța lui Cuptor cei mici să iau parte zilnic la activități diverse, specifice perioadei anului. Printre cele mai iubite se numără crearea de decorațiuni de Crăciun, de Paște sau de Mărțișor, confecționarea de bijuterii, cadouri, sesiuni de pictură sau desen pe planșe tematice, realizarea de diverse personaje din povești sau desene animate. Toate ateliere de desfășoară sub îndrumarea unui spiriduș de poveste, iar obiectele create de cei mici sunt luate acasă și/ sau dăruite. Participarea la ateliere este gratuită și adaptabilă, astfel că oricine poarte participa, indiferent de vârstă. Mai mult decât atât, la cerere, Căsuța Cuptor găzduiește și grupuri de copii frumoși și voioși care doresc ateliere personalizate, în cerc închis, doar pentru ei.

Iulie este luna vacanței, dar și luna abundenței. Iulie este luna care oameni buni și harnici duc mai departe munca pământului, pentru rod și masă bogată, dar și luna în care mânuțe harnice cresc văzând cu ochii. În interiorul căsuței veți găsi, mereu, atât activități recreative, cât și activități provocatoare, menite să îi stimuleze dar să îi și bucure pe cei mici. În jurul căsuței, veți găsi și spații de odihnă și locuri în care să faceți fotografii de poveste, locuri de joacă pentru cei mici, dar și spații de ateliere în aer liber. O căsuță a tuturor posibilităilor, Căsuța lui Cuptor nu vă dă de ales, ci vi le oferă pe toate, zi de zi, vară sau iarnă.

Decorul căsuței, lucrat manual, este asemenei unui atelier gospodăresc al bunicilor, cu unelte și obiecte trebuincioase casei, decorate cu motive tradiționale și care ne ajută să ne reamintim de legătura indestructibilă pe care o are fiecare dintre noi cu pământul. Întreaga căsuță a lunii iulie apare de sub pământ și este îmbrăcată fie în strat protector de iarbă, fie într-o pătură pufoasă de zăpadă. Și pentru că dragostea pentru tradiții și munca sănătoasă a câmpului răzbate din fiecare colțișor al acestei căsuțe de poveste, nu puteam să îi oferim drept gazdă alta decât o păpușică mândră, în port tradițional, cu soare de spice în păr.